2017. január 22., vasárnap

Minimalizmus - Bevezetés helyett rögtön in medias res

Rátaláltam ezekre a minimalista youtube csatornákra karácsony táján, és azóta nem is nagyon tudok leállni a videók nézésével, és mindjárt el fogom mondani miért.
Próbáltam egy videót vagy egy cikket találni, ami tökéletesen leírja magát az irányzatot, de nem sikerült, így kaptok egy cikket itt, és egy saját fapados értelmezést, valamint azt hogy engem miért motivál. Onnantól ha bárkit érdekel, csak beírod a keresőbe, hogy minimalism, és a szerver ontani fogja a találatokat.
A lényeg, hogy szabadulj meg minden felesleges dologtól, az életedben, kezdve a ruhásszekrénnyel, a kajával, a kozmetikumokon át, a lakberendezési tárgyakig, de ugyanúgy a felesleges feliratkozások, bankszámlák, hitelek,  facebook barátok, tollak, ceruzák, papírcetlik, előfizetések is ide tartoznak. Mindentől, ami nem okoz örömet, nyilván mindenki hallott a Marie Kondo őrületről, ha máshonnan nem, hát Emilytől az új Szívek szállodájából, egyébként zseniális jelenet. Lényege, hogy meg kell szabadulni mindentől, ami nem hoz örömöt az életedbe. Kész, passz. Kézbe veszed, jól megnézed, öröm vagy nem öröm és kuka. 
De vissza a minimalizmushoz, miután végre megszabadultál mindentől, végre arra koncentrálhatsz, ami igazi örömöt vagy élményt hoz az életedbe, legyen az az utazás vagy a munkád, stb.
Nos hogy magát a minimalizmust ki hogyan értelmezi és valósítja meg az egyéntől függ. Mert nyilván egy három gyermekes anyuka, máshogy minimalizálja a ház körüli dolgait, mint egy 22 éves, nagyon zöld szingli, vagy egy harmincéves menő művésznő, mert elmehetünk addig, hogy egy nagy fehér szobában ülsz 3 póló, 2 farmer a szekrényben meg egy jegyzetfüzet, és a hónaljkutya is a földig ér, de mint mondok ez egyénfüggő.
Amiért engem ez inspirál az a következő. Évek óta bosszankodok, hogy mennyi pazarlást tudunk véghezvinni akár a mindennapos vásárlásoknál is, hogy érthető legyek, csak pár dolog, ami nálam ilyen és abszolút szükségtelen, és pénzkidobás, és öröm is max. egy napig. Nálam a kozmetikum/make-up, papír/írószer, ékszerek(bizsu), nyilván sosem volt szükségem 163 cuki füzetre meg tollra, még egyetemista koromban sem, vagy többféle szempillaspirálra, ilyen-olyan krémekre tusfürdőre, vagy a 18. pár fülbevalóra, vagy a 33. körömlakkomra. Öröm egy napig, azon túl színtiszta pénzkidobás, én ezen már dolgozom körülbelül egy éve, és sikeresen, semmi nem hiányzik, semmit nem kell kidobnom feleslegesen, mert lejárt a szavatossága, amit lehetett elajándékoztam, még egy-két dolgon munkálkodok, de itt nálam már előrelépés történt.
Viszont úgy érzem, hogy itt nem állok meg nézzük, hogyan lehetne ezt más területeken is gyakorlatba helyezni, mert a fentieken bevált, jobban érzem magam tőle, kevesebbet költök, és semmi nem hiányzik. Mi lenne ha minden területtel ilyen jól állnék.
Én soha nem leszek igazi minimalista, de látom az értelmét és a hasznát, szeretném mindenképpen hasznosítani az ötleteiket, módszereiket és a végén ki fog derülni hogy mire jó és hogyan megy ez nekem. Szóval erről gondoltam készítek egy sorozatot.
Elkezdtem egyébként egy 60 napos kihívást erről is írni fogok. #60daystominimal a videó alatti linkben le lehet tölteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése